Çiçekli Bir Bitkinin Kısımları ve Görevleri

Çiçekli Bir Bitkiyi Tanıyalım

• Çiçekli bir bitkide, kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi bölümler bulunur.
• Kökler, bitkiyi toprağa bağlayarak sabit durmalarını sağlar. Aynı zamanda kökler, su ve çeşitli minerallerin topraktan alınmasında rol oynar. Bazı kökler besin depolama görevi de yapar.
• Bitkiler; güneş ışığının varlığında su ve karbondioksidi kullanarak yapraklarında basit şeker ve oksijen üretir. Bu olaya fotosentez adı verilir.
• Yapraklar, bitkilerin beslenmesinde görev yaptıkları gibi, terleme ve gaz alışverişinde de rol oynar.
• Gövde, bitkinin toprak üstünde bulunan bölümlerine destek sağlar. Yaprak ve çiçek gibi kısımları taşır. Kök yardımıyla topraktan alınan su ve mineralleri yapraklara iletir. Ayrıca, yapraklarda oluşturulan besin maddelerini bitkinin ihtiyaç duyulan bölümlerine ulaştırır.
• Çiçekli bitkilerin üreme organı çiçektir. Çiçek; çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organ olmak üzere dört bölümden oluşur.


Bitkiler Dondan Nasıl Korunur ?

Bazı bitkiler, donun etkisiyle ölmeden önce toprağa tohumlarını bırakırlar. Bazıları ise, yapraklını toprağa yatar şekilde uzatarak, Daradaki ısıdan faydalanırlar. Menekşe örneğinde olduğu gibi... Mersin ağacı ve süpürgeotunun üst tarafı ölürken, dipteki gövde canlı kalır ve baharda filiz sürer. Patates gibi yumrudan büyüyen bitkiler, soğanlı bitkiler ve köklü bitkiler ise, bu kısımlarını toprağın altında koruyarak kendilerini bahara saklarlar. Narenciye yetişen bölgelerde, petrolle çalışan ısıtıcıların ve ağaçlara don çökmesini önlemek amacıyla hava akımı veren pervanelerin kullanıldığı görülmektedir.

Bazı Bitkiler Karda Nasıl Çiçek Açar ?

Kar yağdığı halde çiçek açabilen bitkilerden biri olan Kardelenin, bu denli soğukta canlanmasına neden, soğanıdır. Kardelen Soğanı, donun ulaşamayacağı kadar toprağın derinliğinde olduğundan, oradaki sıcaklıktan faydalanarak, havanın birazcık ısınmasıyla birlikte filiz sürer. Kardelen'in yüksekliği,10-20 santimetre arasında olup, her taç yaprağının ucunda küçük, yeşil bir nokta vardır. Bu bitkiye, çimenlik yerlerde, akarsu yataklarında ve ormanlarda rastlanır.


Çiçekli bitkilerin kısımları ve görevleri

 

Eğrelti Otu, At Kuyruğu ve Kibrit Otu
• Ormanların nemli topraklarında yaşarlar.
• Çiçeksiz bitkilerin en gelişmiş olanlarıdır.
• Damarlı yapıya sahiptir.
• Kök, gövde ve yeşil yaprakları vardır.
• Kendi besinlerini yaparlar.
• Eğrelti otları en gelişmiş çiçeksiz bitkilerdir.
• Eğrelti otları ve at kuyruğu milyonlarca yıl önce de vardı. Çok uzun süre toprak altın¬da kalarak bu gün kullandığımız kömür yataklarını oluşturmuşlardır. Çiçeksiz bitkiler sporla ürerler.
• Çiçeksiz bitkiler sporla ürerler. Yeni bir bitkinin oluşmasını sağlayan hücrelerine spor denir. Sporlar toprağa düştüklerinde gelişirler ve yeni bitkileri oluştururlar.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER
Fasulye, papatya, gül, nilüfer, çam ağacı, dere otu, ıspanak, havuç, elma gibi bitkiler çiçekli bitkilere örnektir. Çiçekli bitkiler kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi kısımlardan oluşurlar.

a) Kök
Genellikle toprak altında bulunur. Bitkiyi toprağa bağlar. Topraktan su ve suda çözün¬müş madensel maddelerin emilmesini sağlar. Gerektiğinde besin ve su depolar.
b)Gövde
Bitkilerin çoğunlukla toprak üstünde kalan bölümüdür. Bitkinin gövdesi; dal, yaprak, tomurcuk ve meyve gibi organları taşır. Bitkiyi dik tutar ve yaprakların ışığı almasını sağlar. Köklerde emilen su ve madensel maddeleri yapraklarına iletir. Bazı gövdeler su ve besin depo eder.
c) Yaprak
Yapraklar solunum, terleme, besin oluşturma ve boşaltım yaparlar.
d) Çiçek
Çiçekli bitkilerde çoğalma görevini yapan organa çiçek denir.




Çanak Yaprak
Çiçeğin en dıştaki kısmı, çanak yapraktır. Çiçeğin tomurcuğunu korur. Yeşil renklidir.
Taç Yaprak
Değişik renklerde ve kokulu olan yapraklardır.
Erkek Organ
Dişi organların çevresinde bulunur. İpçik ve başçık denilen bölümlerden oluşmuştur. Başçıklar içinde çiçek tozları (polenler) vardır. Polenler erkek üreme hücreleridir. Başçıklar olgunlaşınca çatlar ve çevreye çiçek tozları saçılır.
Dişi Organ
Çiçeğin tam ortasındadır. Yumurtalığın içinde döllenebilen ve gelişerek tohumu oluşturan dişi eşey (üreme ) hücreleri bulunur.


 

FLASH SUNUMLAR

1)Çiçekli Bir Bitkinin Kısımları:
http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuAnimasyonListesi&baslikid=137&AniID=332

DENEYLER

1)Çiçekli Bir Bitkinin Kısımları Ve Görevleri:

http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuDeneyListesi&baslikid=137&DeneyNo=972

2)Bitkilerin Besin Üretmesi:

http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuDeneyListesi&baslikid=137&DeneyNo=509

3)Çiçekli ve Çiçeksiz Bitkilerin Birbirinden Farklı:
4)Bitkide Bulunan Yaprağın Görevleri:
5)Bitki Gövdesinin Görevleri:
6)Iığın Fotosenteze Etkisi Var Mıdır ? :
7)Kök Kuvvetli Midir ? :
8)Akvaryumda Domates Yetiştirelim:
9)Çiçekli Bitkilerin Kısımları:

TESTLER

1)Çiçekli Bitkinin Kısımları ve Görevleri:

BULMACALAR

1)Çiçekli Kısımların Kısımları ve Görevleri:
http://www.fenokulu.net/bulmaca/ciceklibitkiler/ciceklibitkiler.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder